Trebuie sa fii profesionist in bucataria ta ?

idei-amenajare-bucatarie-02

SPECIAL GUEST: Roxana Florescu, lightgoodfood.ro

Sa scriu despre design este ca si cum m-ai pune sa iti explic cum se asambleaza o racheta. Ma pricep doar la Lego.
N-as sti sa-ti povestesc despre materialele pe care trebuie sa le folosesti, despre combinarea culorilor (bine, ma alint putin aici…), despre ergonomie…
Pot insa sa-ti povestesc, din perspectiva unei persoane careia ii place sa gateasca, cat de important este ca bucataria ta sa fie foarte bine gandita astfel incat gatitul sa fie modul tau de exprimare, sa fie o adevarata relaxare si nu o joaca de-a v-ati ascunselea dupa oale, ustensile si tigai. Ceea ce traiesc eu acum…
In urma cu doi ani m-am mutat. In graba. Bucataria, open space, desi aveam posibilitatea sa o maresc, am lasat-o asa, micuta, si am acceptat, fara a sta prea mult pe ganduri, propunerile unui “lemnar”. Nu m-am consultant cu un designer. Si mare greseala am facut.

idei-amenajare-bucatarie-01
In acest moment, treaba asta a mea cu gatitul a luat amploare, si, din ce in ce mai des, ma lovesc de neajunsurile bucatariei mele.
Sa le luam pe rand:
Mobila – culorile imi plac. Desi, cred ca ar fi trebuit totusi ceva mai deschis ca nuante, tinand cont ca apartamentul meu nu beneficiaza de prea multa lumina naturala.
Stiu ca usile au fost facute din MDF lacuit. La momentul respectiv ma interesa sa arate bine si sa fie rezistente.
Compartimentarea. Sertarele, relativ ok. Compartimentarea tuturor celorlalte spatii insa…crunt!

idei-amenajare-bucatarie-02
Spre exemplu: am doua colturi. Rafturile se lungesc pana in colt. Nu am rafturi rotative, ceea ce face ca accesul sa fie greoi. Foarte greoi. Si de fiecare data, dar absolut de fiecare data, oalele mele preferate dispar acolo si nivelul meu de adrenalina nervoasa creste cautandu-le. Am stricat vreo doua sosuri pentru crème-anglaise pentru ca nu am reusit sa gasesc la timp niste chestii si am lasat sosul prea mult pe foc. Hm!
Aragazul – recunosc, nici acum nu stiu care este mai bun – plita pe inductie sau plita pe gaz. Cred ca este si o chestiune de obisnuita si de cum simti mancarea. Mie imi place pe foc. Parca o controlez mai bine. Curatatul plitei pe gaz insa consuma mai mult timp.

idei-amenajare-bucatarie-03
Blatul de lucru. Habar  nu am din ce material este facut. Si este aproape inexistent pentru desfasurarea mea de forte. Rar pregatesc un singur preparat. Si imaginati-va ce balamuc fac in bucatarie atunci cand ma apuc de 2-3 preparate si cum ma chinui in ordinea dezordonata sa “profesez”. Mai exact, blatul meu de lucru are 110/45 cm. Foooarte mic. Va intrebati de ce doar 45 cm? Pentru ca mai am diverse lucruri care troneaza pe blat si pe care nu am pe unde sa le ascund. Si care-mi folosesc. Trebuie sa mentionez si cutiutele colorate si alte chestii de-nfrumusetare. Nu ma pot desparti de ele.

idei-amenajare-bucatarie-04
Masa de bucatarie nu am. Am masa de dining pe care nu o folosesc atunci cand gatesc. Nici nu este normal.
Open space-ul – “intra mirosul in casa” – este si nu este adevarat. Repet, gatesc aproape in fiecare week-end si la mine in casa nu (prea) miroase a mancare. Am tinut cont sa imi aleg o hota cu 2 turbine care sa faca fata eventualului fum si abur. Si am preferat sa platesc o suma mult mai mare fata de hotele traditionale. Cred ca as fi cheltuit mai mult pentru spalatul perdelelor si a canapelei daca nu faceam achizitia asta. Totusi, o hota banala n-ar face fata.

idei-amenajare-bucatarie-05
Ergomonie – am citit ca este important ca intre aragaz, chiuveta si frigider sa se formeze un triunghi. Si la mine este oarecum format, din pura intamplare. Si este important sa nu fie un triunghi prea larg astfel incat sa ai acces usor la cele trei lucruri importante din bucatarie. Despre ergonomia spatiilor, v-am spus deja ca la mine este un mare minus.
Ma bucur ca am posibilitatea sa imi maresc bucataria. Ceea ce voi face la un moment dat.
De data aceasta insa voi apela la cine trebuie. Pentru ca este bine sa lasi specialistii sa-si faca treaba.
Sunt convinsa ca daca as fi discutat cu un profesionist mi-ar fi gasit solutii inteligente, tinand cont in primul rand de pasiunea mea pentru gatit.

Si ar fi iesit o bucatarie in care sa ma simt Chef.
…voi ajunge si acolo !

 

*articol oferit SpotOnDesign de Roxana Florescu, lightgoodfood.ro.

Daniel Georgescu

2 Comments

  1. ana
    octombrie 13, 2015

    Si eu m-am lovit de problema cu bucataria open space, prima data am folosit o hota ieftina care abia avea forta sa traga mirosul.(trebuia sa deschid toate geamurile sa scap de miros) In cele din urma am investit de 3 ori mai mult si am luat o hota cu doua motoare ce elimina cu brio toate mirosurile.

    Răspunde
  2. Ramona Pica
    octombrie 13, 2015

    Buna ziua, felicitari pentru acest blog si pentru multiplele idei ce ne inspira zi de zi

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top